VGA staat voor Video Graphics Array en het wordt gebruikt om beeld op je computerscherm weer te geven. IBM ontwikkelde het, in 1987 werd het geïntroduceerd. Inmiddels is dat al 31 jaar geleden en de ontwikkelingen rondom technologie en computers hebben zich gestaag voortgezet. Is het uit den boze?
Hoe was het vroeger ten opzichte van nu?
Een computer met een harddisk van zo’n 10 mb was standaard uitgerust met een VGA-beeld. Het berustte op analoog signaal. Nu hebben de meeste computers niet eens meer een Video Graphics Array-aansluiting, en de meeste mensen die jonger zijn dan 20 zullen een Video Graphics Array-poort niet eens herkennen of weten waar het voor is.
Wat gebeurde met VGA?
Het beeld is nu allemaal berust op HDMI, welke ontwikkeld was voor digitaal HD-beeldkwaliteit. Blue-Ray deed z’n intrede en VGA vaagde steeds meer naar de achtergrond. HDMI is sneller, scherper: van betere kwaliteit. Daarbij heeft HDMI ook de optie om geluid af te spelen via de kabel; Video Graphics Array niet. Kortom: VGA-kabels raken steeds minder populair.
VGA straks antiek?
Zoals de koelkastmonitoren waar we vroeger mee werkten nu al nergens meer te vinden zijn en kinderen die tegenwoordig een Gameboy in hun handen gedrukt krijgen niet weten wat ze ermee moeten doen, zal Video Graphics Array ook in de geschiedenisboeken verdwijnen.
In de jaren ’90 was het een schitterende uitvinding – net als veel andere nieuwe technologische ontwikkelingen. Maar nu weten we niet beter dan dat het standaard is om een dunne, strakke, snelle laptop te hebben waar geen VGA-kabels op aangesloten kunnen worden. Vaak kan er al niet eens meer een dvd in. Toch is het leuk dat soort dingen te bewaren, of er zelfs nu nog een aan te schaffen (nu het nog kan). Als je straks zelf kinderen (of zelfs kleinkinderen) hebt, is het leuk iets over vroeger te vertellen.