Wil je als ondernemer personeel in dienst gaan nemen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk en spannend, maar er komt ook een heleboel bij kijken. Zo moet er bijvoorbeeld een goede arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Een goede arbeidsovereenkomst is zo belangrijk, omdat je de risico’s ermee kan beperken. Doet de werknemer niet wat hij of zij had beloofd? Of vindt er een ander voorval plaats waardoor je de werknemer wil ontslaan? Dan is het belangrijk dat je dit gewoon kunt doen zonder hiermee in de problemen te raken. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Dit zijn er te veel om allemaal te bespreken in deze blog, maar we geven je wel een aantal handige tips!
Denk aan flexibiliteit
Flexibiliteit is ontzettend belangrijk als je personeel aanneemt. Neem als voorbeeld een werknemer waar je tijdens de sollicitatiegesprekken een ontzettend goed gevoel over had, maar die nu totaal niet aan de verwachtingen voldoet. Dan wil je zonder problemen onder de arbeidsovereenkomst uit kunnen komen. Daarom is het belangrijk om een proeftijd op te nemen in het arbeidscontract. Tijdens deze proeftijd kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Ook moet je nadenken over het vastleggen van de mogelijkheid tot tussentijdse beëindiging en het regelen van opzegtermijnen.
De functieomschrijving
In contracten staan vaak onzorgvuldige functieomschrijvingen. De functieomschrijving is wel een heel belangrijk onderdeel van de arbeidsovereenkomst. Als je de te verrichten werkzaamheden ruim omschrijft, is het bij een eventuele reorganisatie makkelijker om de functie van de werknemer te veranderen. Zo hoef je de werknemer niet altijd te ontslaan. Voor de werknemer is het daarentegen voordeliger als de functieomschrijving gedetailleerd en nauwkeurig is, omdat hij of zij zo minder snel genoegen hoeft te nemen met een andere functie. Vooral bij contracten van langere duur is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de functieomschrijving.
Neem alle belangrijke clausules op
Er zijn een heleboel clausules die je kunt opnemen in de arbeidsovereenkomst. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het concurrentiebeding, geheimhoudingsbeding, het gebruik van social media en de verlofdagenregeling. Er zijn heel veel belangrijke clausules, dus het is zeker eens verstandig om op zoek te gaan naar welke clausules je allemaal wil opnemen.
Schakel een advocaat ondernemingsrecht in
Omdat een goede arbeidsovereenkomst zo belangrijk is, is het zeker verstandig om hiervoor een advocaat ondernemingsrecht in te schakelen. Een advocaat ondernemingsrecht van SWDV Advocaten heeft veel kennis en ervaring op het gebied van arbeidscontracten en zal je dus vast en zeker kunnen helpen bij het opstellen van de overeenkomst. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je iets vergeet bij het opstellen van het contract. Een goed contract beperkt je risico’s, dus het inschakelen van een advocaat is zeker de moeite waard.