bedrijven-nl.nl

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …

Vroeger werden spiegels niet van glas, maar van puur brons, zilver of goud. Ze waren zo glad gepoetst dat je jezelf erin kon zien. Alleen hele rijke mensen zoals koningen en koninginnen konden dat soort spiegels betalen. Het ‘gewone volk’ moest maar in een plas of een riviertje kijken als ze zichzelf wilden zien.

De manier van spiegels maken die wij kennen is al een paar eeuwen bekend. In de 16e eeuw begon men in Venetië met het maken van glazen spiegels. Venetië werd beroemd om de spiegels en het werd iedereen verboden het geheim van de spiegelende werking prijs te geven. Zo moest iedereen die een spiegel wilde naar Venetië komen. Pas een eeuw later is het geheim verspreid in Europa en waren er in de meeste Europese steden spiegelmakers te vinden. In die tijd werden er alleen kleine spiegeltjes gemaakt, maar ze waren nog steeds erg kostbaar. Je moest dus erg rijk zijn om zo’n spiegeltje te kunnen betalen.
Er waren in die tijd weinig mensen die een grotere spiegel hadden dan de kleine spiegeltjes die toen voornamelijk gemaakt werden.

Waar bestaat een spiegel uit?

Een spiegel bestaat uit drie lagen:
Het glas of acrylplastic, dat niet kan breken” houdt de spiegelende laag bij elkaar en beschermt de laag.
De spiegelende laag is meestal een aluminiumlegering van 0,001 tot 0,005 mm dikte veroorzaakt het spiegeleffect. Vroeger bestond deze laag uit een mengsel van tin en kwik, tin amalgaam. Het glas werd met deze oplossing beschilderd en men liet de kwik verdampen.
De deklaag aan de achterkant van de spiegel bestaat uit zwarte lak voorkomt dat je door de spiegel heen kijkt. Als deze ontbreekt heb je zo’n spiegel die in politiebureaus wordt gebruikt als iemand de dader aan moet wijzen.

Waar we spiegels voor gebruiken

Als ik dat allemaal zou moeten opnoemen ben ik nog wel even bezig. Maar natuurlijk gebruiken we de spiegel om in te kijken. Ze hangen overal. In winkels voor de paskamers. In de badkamer voor het tandenpoetsen , haren doen en make-up op zetten. Voor spiegels zoals in de badkamer of salontafels in de slaapkamer worden vaak ook ledverlichting gebruikt, zodat je nog beter in de spiegel kunt kijken. Bij Led verlichting expert Bes Led kun je terecht voor meer over ledverlichting. Maar spiegels zitten ook in en aan de buitenkant van auto’s. Zo kun je in de binnenspiegel van je auto zien wat er in het verkeer achter je gebeurd. Ook aan de zijkanten van auto’s heb je spiegels, namelijk buitenspiegels. Met deze spiegels kun je zien wat er aan de zijkanten van het verkeer gebeurd, ook de zo gehete dode hoek.

Mobiele versie afsluiten