Een paar maanden geleden hadden ik en mijn man een reünie met mijn oude studievrienden. Dit zijn drie stellen die elkaar al bijna veertig jaar kennen. Bij ons allen zijn de kinderen nu al een tijdje het huis uit. Wij hadden het erover hoe we het steeds lastiger vonden om onszelf ouder te zien worden, en hoopten niet te vereenzamen. Dit hebben we bij onze oudere vrienden en ouderen in onze omgeving steeds vaker zien gebeuren. Zoals onze buurvrouw bijvoorbeeld, die na een gebroken heup in een verzorgingstehuis terecht kwam. Haar man woont nu alleen thuis. Hij ervaart dit als heel onplezierig. Samen met onze studievrienden bespraken we hoe wij dit later graag anders willen doen.
Huis te koop
Tijdens dit gesprek kwam een van de stellen met een voorstel waar ze al een tijdje mee speelden. Hoe zou het zijn om samen met drie oudere stellen een huis te delen? In zijn opzicht heeft dit vele voordelen. Je deelt namelijk gezamenlijk een grote woonkamer, keuken en tuin. Er is dus altijd genoeg ruimte voor de (klein)kinderen om op bezoek te komen. Ook is het daardoor makkelijker om kosten zoals een verzorgster/schoonmaakster te delen. Wel heeft ieder stel ook behoefte aan een eigen deel, een privéruimte. Bij zo’n soort woonovereenkomst hoort een bepaalde vorm van VvE Beheer. Zelf had hij al een groot gebouw in Amsterdam op het oog.
Het gebouw in kwestie was vroeger een huis met aangebouwde huisartsenpraktijk. Hierdoor is het een erg groot gebouw. Deze overmaat aan ruimte maakt het makkelijk deelbaar in losse appartementen. Op de begane grond zou de gehele praktijk, van ongeveer 70 m2, een appartement met badkamer, keuken en slaapkamer voor het eerste stel kunnen worden. De eerste en tweede verdieping kunnen dan ook voor elk stel worden verbouwd tot een groot appartement. Hier passen dan ook alle benodigde functies in. Om het gebouw levensloopbestendig te maken komt er ook een lift. Deze is groot genoeg voor een rolstoel die in toekomst wellicht nodig zou kunnen zijn. Hierbij kwam de vraag naar boven: hoe maken we hier duidelijke afspraken over?
Gezamenlijk gebruik
Wat wij willen voorkomen, is dat de groep stukloopt op onenigheid. Argumenteren over financiële verdelingen en afspraken lopen zonder juist beleid vaak niet goed af. Zelf kwamen we hier niet uit, dus zijn we gaan rondvragen. Via iemand van de hockeyclub van onze dochter kwamen wij bij extern VvE Beheer Amsterdam uit. Dit kost wellicht extra geld, maar zorgt er wel voor dat alles in goede banen wordt geleid. Uiteindelijk is de bedoeling van het samenwonen dat iedereen meer plezier ervaart dan alleen wonen!