Algemeen

Lange HDMI kabel kopen

Voor een korte HDMI kabel maakt het niet heel veel uit welk type of merk je precies pakt. Vanwege de korte lengte is het signaalverlies minimaal en zal je ook met een goedkopere HDMI kabel alsnog goed beeld en geluid hebben. Met langere lengtes kan dat snel teruglopen als je niet een goede HDMI kabel gebruikt. Als er te veel signaalverlies optreedt heb je een lagere resolutie of zelfs helemaal geen beeld. Waar moet je op letten als je een lange HDMI kabel wilt kopen en zijn er ook alternatieven? In deze blog leggen wij het je uit!

HDMI kabel kopen plaatje

Afscherming van de HDMI kabel

Een goede HDMI kabel is voorzien van afscherming. Afscherming is bijvoorbeeld aluminiumfolie of gevlochten koperwerk dat om de kabel of om de aders in de kabel heen zit. Dit zorgt er voor dat de kabel veel minder storing van buitenaf oppakt. Storing kan onder andere veroorzaakt worden door andere kabels die in de buurt van de HDMI kabel liggen, door stroomadapters of door apparaten die draadloze signalen uitzenden. Een lange HDMI kabel moet minimaal dubbel afgeschermd zijn, dus een laag aluminiumfolie èn een gevlochten kopermantel hebben.

Ook is het belangrijk dat de koperadres van de HDMI kabel dik genoeg zijn. Bij een langere HDMI kabel moeten deze minimaal AWG 26 zijn. Let er op dat AWG op een vreemde manier aangeduid wordt. Een lagere waarde betekent een dikkere ader, lager is in dit geval dus beter. AWG 28 is bijvoorbeeld te dun.

Andere manieren om HDMI signaal over lange afstand te versturen

In plaats van een HDMI kabel kan je een HDMI signaal ook op andere manieren tussen apparaten overbrengen. Een betaalbare en betrouwbare oplossing is gebruik maken van netwerkkabels. Netwerkkabels zijn al ontworpen om hoge bandbreedte over langere afstanden te overbruggen. Er zijn apparaatjes beschikbaar die het HDMI signaal over 1 of over 2 netwerkkabels kunnen versturen. Je gebruikt dan bijvoorbeeld een CAT 6 netwerkkabel om afstanden tot 50 meter te kunnen overbruggen door middel van een HDMI extender set. Zo’n set bestaat uit twee kastjes, een zender en een ontvanger. De zender zet het HDMI signaal over op de netwerkkabel. Bij je display zet je de ontvanger neer. Die zet het signaal van de netwerkkabel weer terug om naar een HDMI signaal.

Dit soort extenders zijn ook ideaal voor als je het signaal door een buis wilt versturen. Omdat de netwerkkabels een stuk dunner zijn dan een HDMI kabel en je makkelijker connectoren van een netwerkkabel kan vervangen dan van een HDMI kabel, is dat vaak een stuk praktischer.

Deze extenders kosten ongeveer 50 euro voor een variant die met 2 netwerkkabels werkt en ongeveer 100 euro voor een variant die werkt met 1 kabel.

Er zijn ook professionele HDMI extenders te koop. Deze werken niet met een gewone netwerkkabel, maar met een optische kabel. Het elektrische signaal wordt dan omgezet naar een lichtsignaal. Dat zorgt er voor dat er geen enkele storing opgepakt kan worden. Hiermee zijn nog langere afstanden mogelijk. Dit soort extenders zijn echter wel een stuk duurder dan de variant die met netwerkkabels werkt. Een losse extender voor optische kabels kost makkelijk 250 euro, en dat is dan nog zonder de optische kabels.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén